Groenselstroate

curieus
woensdag 1 juni 2016
start: 
19:00
locatie: 
Psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart

 

 

 

 “Groenselstroate”, samen tuinieren in de stad!

 

 

“Groenselstroate”: een tuinierproject voor mensen in de stad. Voor diegene die geen tuin hebben en enkel beschikken over een koertje of balkon.

 

Zelf (moes-)tuinieren is tegenwoordig een zeer hot item. Je kunt geen tijdschrift, krant of reclamebrochure openslaan of je leest iets over tuinieren, vierkante-meter-moestuin, eigen groenten telen, enz. Het is nu éénmaal een feit dat mensen terug dichter bij de natuur willen staan omdat dit in drukke tijden voor ontspanning en rust zorgt. Mensen die op het platteland of in een wijk wonen beschikken meestal over een eigen tuin en kunnen in principe direct aan de slag. Echter de meeste Ieperlingen die in de binnenstad wonen beschikken enkel over een koertje of balkon. Mede hierdoor is er een grote vraag naar het huren van een volkstuin maar hier stelt zich het probleem dat er een zeer lange wachtlijst is. Normaliter komt er wel een nieuw volkstuincomplex in Sint-Jan maar dat is iets voor de nabije toekomst. Om de Ieperlingen toch al de goesting geven  om zelf groenten te kweken willen we met Curieus Ieper het ambitieus project “Groenselstroate” lanceren.

 

Groenselstroate:

Via een moestuinproject dat loopt van begin juni 2016 tot midden september 2016 willen we mensen aanzetten om op hun koertje of balkon zelf groentjes te telen. In je eentje kun je dit ook maar volgens Curieus is het gezelliger om dit in groep te organiseren. Ook willen we aantonen dat in principe iedereen dit kan, want al heb je maar enkele m² of weinig budget, toch kan je aan de slag. Via een theorie- en een praktijkles willen we de mensen leren hoe je van afvalmateriaal zoals hout, plastiek, metaal, enz. toch plantenbakken kan maken. Daarvoor hebben we de specialist ter zake Benoit Goddeeris uit Poelkapelle kunnen strikken. Na het knutselen van de plantenbakken zorgen we gans het groeiseizoen voor begeleiding van de deelnemers en op 18 september 2016 besluiten we met een oogstfeest.

 

Theorie- en praktijkles:

Voor de theorieles kunnen er een 20-tal deelnemers intekenen. Benoit vertelt met welke zaken je allemaal rekening moet houden bij het maken van plantenbakken zoals bv de hoogte van de bakken (verschilt van groente tot groente), wat met overtollig water, hoe het uitdrogen van de grond tegen gaan, enz. Tijdens de praktijkles gaan we dan zelf aan de slag om uit de beschikbare afvalmaterialen één of meerdere plantenbakken te maken. Naast deze workshop voorziet Curieus ook teelaarde, zaden en plantjes zodat de mensen thuis direct aan de slag kunnen. Tijdens het groeiseizoen zal Benoit op regelmatige basis handige tips geven hoe je jouw “eigen kweek” kan optimaliseren.

 

Oogstfeest

Om het groeiseizoen af te sluiten organiseren we op autoloze zondag 18 september 2016 een waar oogstfeest op de Grote Markt in Ieper. Op dit feest kan iedere Ieperling zijn eigen geteelde groentjes meebrengen en via een kookworkshop door een bekende groentenkok zelf een heerlijke maaltijd bereiden. Om dit praktisch te kunnen organiseren vragen we wel om ook hiervoor op voorhand in te schrijven.

 

Praktische info:
- Woensdag 1 juni 2016: theorieles van 19u tot 21u30 in de Sébastien Vaubanzaal (zone D), Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart, Poperingseweg 16, 8900 Ieper (volg de Curieus pijltjes);

- Zaterdag 4 juni 2016: praktijkles van 9u tot 12u in het werkatelier, Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart, Poperingseweg 16, 8900 Ieper;

- Zondag 18 september 2016 (autoloze zondag): oogstfeest van 11u tot 14u in het centrum van Ieper. Locatie nog verder af te spreken.

Theorie- en praktijkles kosten samen 10 euro per persoon (lessen en materiaal inbegrepen). Inschrijven is noodzakelijk en kan via info@curieusieper.be

Of geef een seintje aan Valentijn: 0477/64 06 59  of Evelyn: 0494/81 42 67.

 

 

Contactpersoon:

Valentijn Despeghel

info@curieusieper.be

0477/64 06 59